Standardy wina VQA

Każde wino oznaczone jako VQA spełnia następujące standardy:

• Wino musi być wykonane w 100% ze świeżych gron wyhodowanych w Ontario – koncentraty nie są dozwolone – grona używane w produkcji muszą spełniać standardy jakości dla każdej odmiany (mierzona wg naturalnej zawartości cukru w dojrzałych owocach)

• Nie wolno dodawać wody w procesie produkcji wina

• Etykiety muszą być zgodne z prawdą i dokładnie przedstawiać wino znajdujące się w butelce

• Wszystkie wina z wyjątkiem win musujących muszą zawierać informację o dacie zbioru gron i spełniać wymagania rocznikowe.

• Do butelkowania wina możne używać jedynie szklanych butelek z korkiem, syntetyczną lub przyjętą zakrętką

• Wszystkie gotowe są oceniane przez ekspercki zespól degustatorów i analizę laboratoryjną, i muszą spełniać minimalne standardy jakości przed wypuszczeniem na rynek

Ponadto przepisy określają szczegółowe standardy dla konkretnych informacji o pochodzeniu i dla każdego stylu i rodzaju wina. Standardy produkcji wina są w pełni opisane w przepisach dokonanych w ramach ustawy VQA. Upewnianie się czy informacje zawarte na etykiecie są prawdziwe, jest kluczową częścią odpowiedzialności VQA Ontario. Zawsze należy szukać na etykiecie informacji o pochodzeniu – VQA nazwa apelacji VQA – Wszystkie wina VQA muszą być oznakowane w ten sposób, jeśli są one poświadczone winami z danej apelacji. Wina, które się nie kwalifikują, nie mogą używać regulowanych oznakować apelacji.

Standardy wina VQA
Standardy wina VQA

Etykieta na winie VQA może wiele powiedzieć o tym, co jest w butelce. VQA wyznacza standardy dla informacji zawartych na etykietach na temat pochodzenia, zawartości odmian winogron, rocznika, a także informacje takie jak dokładność zawartości alkoholu. Każda etykieta jest sprawdzana w celu zagwarantowania jej zgodności z winem w butelce oraz zgodności ze standardami VQA. Co powinna zawierać etykieta na winie VQA (od góry do dołu):

• Nazwa producenta (kto wyprodukował wino)

• Rocznik (co najmniej 85% owoców) hodowano w 2010r.

• Oznaczenie winnicy (opcjonalnie) -100% wina pochodzi z tej winnicy

• Nazwa szczepu (przynajmniej 85% wina jest wytwarzane z odmiany Riesling)

• Apelacja pochodzenia VQA Ontario (gdzie winogrona były uprawiane)

• Obowiązkowe informacje o produkcie (wymagane przez ustawodawstwo federalne) – zawartość alkoholu, ilość netto, kraj pochodzenia, Adres sprzedawcy, nazwa zwyczajowa

JAK WINO UZYSKUJE AKCEPTACJĘ VQA?

VQA Ontario nie poświadcza winnic, lecz ocenia poszczególne wina, czy spełniają one standardy VQA i czy mogą one zostać oznaczone jako wina apelacji. Kiedy winnica ukończy proces produkcji wina i jest ono gotowe do zabutelkowania, poddaje się je zatwierdzeniu przez VQA Ontario. Degustacja:Wino jest degustowane przez zespół wysoko wyszkolonych degustatorów z Liquor Control Board of Ontario (LCBO). Degustatorzy muszą przejść coroczny test biegłości i nie są związani z winnicami, aby uniknąć konfliktu interesów. Degustacje są prowadzone w kontrolowanych warunkach, według odpowiednio ustalonych zasad oceny sensorycznej – różnią się one znacząco od konkursów winiarskich, ponieważ wina są oceniane według wzorca absolutnego. Każde wino przechodzi kompleksową analizę laboratoryjną, która jest również przeprowadzana przez LCBO, aby zagwarantować, że spełnia ono podstawowe standardy jakości wina oraz normy bezpieczeństwa i higieny pracy.