Czym jest wino lodowe? Wino lodowe to rzadko spotykane słodkie wino niemieckie, produkowane z zamarzniętych (na krzewie) owoców, które następnie są wyciskane gdy sa jeszcze zamrozone. Według niemieckich przepisów winiarskich można produkować je tylko z gron, które nadają się do produkcji wina Beerenauslese. Wino produkowane w Canadzie tą metodą nazywane jest po angielsku Icewine, szczególnie uznane, prócz kanadyjskich są wina niemieckie.

Za ojca kanadyjskiego winiarstwa uważa się Johanna Schillera, który w 1811 roku udomowił rodzimą winorośl labrusca, sadząc małą winnicę w okolicach dzisiejszego Mississauga. Drogę do międzynarodowych rynków otworzył winiarzom kanadyjskim Inniskillin zdobywając w 1989 roku Grand d’Honneur Prix na Vinexpo w Bordeaux, za swój icewine.

Vidal Blanc jest jednym z fenomenów kanadyjskiego winiarstwa, służącym do produkcji niezwykłych kanadyjskich win lodowych jak i win stolowych, szczególnie w Ontario i Brytyjskiej Kolumbii. Vidal Blanc jest francusko-amerykańską hybrydą, stworzona przez żyjącego w latach 1844-1936 Francuza Alberta Seibela. Jest to zresztą jedyna hybryda (Ugni Blanc i inna hybryda francusko amerykańska Rayon d’Or), która uzyskała status VQA (Vintner’s Quality Alliance), odpowiednik francuskiego AOC.

Vidal ma naturalną, wysoką kwasowość pozwalającą na tworzenie win w różnych stylach, od lekkich, żywych, wytrawnych, przez półwytrawne aż do win lodowych, o owocowo-kwiatowej charakterystyce .

Na półwyspie Niagara w prowincji Ontario istnieją wymarzone warunki dla tworzenia win lodowych. Długie zimy i utrzymujące się bez przerwy niskie temperatury pozwalają na zbiór winogron do produkcji win stolowych jak i win lodowych. Całkowite odwodnienie gron pozwala na niezwykle wysoką koncentrację smaków, aromatów oraz cukrów i co najważniejsze, idealnej kwasowości ekstraktu. Przepisy VQA kategorycznie zabraniają sztucznego zamrazania winogron!

Kanadyjske wino lodowe produkuje się z dojrzałych w lecie winogron pozostawionych na krzewach aż do zimy. Grona zbiera się ręcznie w temperaturze poniżej minus 8 stopni Celsjusza. Wyciska się je jeszcze zmrożone a po oddzieleniu lodu, pozostaje około 5-10% moszczu o bardzo wysokiej skoncentracji soku. Fermentacja jest wolna i długa. W efekcie otrzymuje się likierowe, niezwykle aromatyczne, kompleksowe, zrównoważone wino, które oferuje nieporównywalne z innymi doświadczenie smakowe. Wino lodowe jest niezwykle bogate, ma wyższą gęstość niż wina stołowe, unikalny, wspaniały słodki smak i zapach tropikalnych owoców, orzechów, korzeni, kwiatów.

Pierwsze wino lodowe powstało we Frankonii w 1794 roku w Niemczech. Dzisiaj to Kanada jest największym producentem tych win na świecie. Wina lodowe z regionu Niagara należą do najlepszych. Najciekawsze, że w Kanadzie wytwarza się wina lodowe nie tylko takie, jakie znamy w Europie ( Riesling czy Gewurztraminer), ale także lodowy Merlot, Chardonnay, Cabernet Franc ( ma kolor rosé znad Loary) czy Pinot Blanc!